Att dra in pengar till sitt lag eller förening är ett evigt pågående arbete. Precis som i vilken familjeekonomi som helst så är det ständiga utgifter vilket, inte helt osökt kräver ständiga inkomster. För en idrottsförening så kan det ofta handla om ganska stora summor som måste inkomma, och då är det inte alltid att det räcker med fika- och lottförsäljningar. Därför kommer här tips på hur man tjäna in de där större summorna.

Att anordna en dans

Rubriken låter kanske lite gammeldags, men den syftar inte nödvändigtvis till att anordna en styrdanskväll i den lokala ishallen, det skulle det kunna vara, men det syftar till en större tillställning dit alla ortens invånare kan mötas och ha en kul kväll. Kanske till och med en minifestival med lite uppträdanden.

Att tjäna pengar på

Vad skall man då tjäna pengar på vid ett arrangemang som detta? Det finns några faktorer:

  • Biljettförsäljning – Man måste givetvis ta entré för sitt arrangemang. Är man en mindre förening i en mindre ort utan konkurrerande föreningar så kan man sätta ett biljettpris som är något högre än förväntat. I sin marknadsföring och eller, om någon ifrågasätter priset så är det för att stödja det lokala föreningslivet. Detta brukar många anse vara rimligt.
  • Fullständiga rättigheter –  Säga vad man vill om moraliska och etiska aspekter om dryckenskaps vara eller ickevarande tillsammans med idrotten, men i dagens samhälle så kombineras de vid alla typer av elitmatcher och tävlingar. De flesta klubbarna i den svenska högstaligan i fotboll tjänar sin största inkomst från barernas försäljning som görs i matchernas periodpauser. Marginalen på inköpspris och på försäljning är oerhört stor, och av erfarenhet så vet vi att det är via detta som en mindre förening kan tjäna in pengar som finansierar större delen av en säsongs utgifter. För att få göra detta så måste man ansöka om diverse tillstånd samt vidta åtgärder för att allas säkerhet skall kunna utlovas. Läs mer om tillstånd och riktlinjer här.